Румен Радев печели втори мандат като президент на България, след като

...
Румен Радев печели втори мандат като президент на България, след като
Коментари Харесай

Световните медии за изборната победа на Румен Радев

Румен Радев печели втори мандат като президент на България, откакто победи Анастас Гержиков на втория тур на президентските избори, оповестяват международните медии. 

Както означават Reuters , българският държавен глава е спечелил известност с откритата си поддръжка за всеобщите антикорупционни митинги против някогашния министър председател Бойко Борисов през 2020-та и с назначението на служебни държавни управления, които са извадили на бял свят съмнителни покупко-продажби с държавн пари на бившето държавно управление. Агенцията напомня още, че „ двама образовани в Харвард бизнесмени, назначени през май от Радев за служебни министри, от този момент сътвориха партия „ Продължаваме промяната “ която завоюва третите национални избори в България тази година на 14 ноември, обещавайки „ нулева корупция “. 

Radio Free Europe показва, че президентът в България има значително церемониални функционалности, само че „ Радев промени ролята и е деен в битката с корупцията в най-бедната страна в Европейски Съюз “. Медията напомня, че „ Радев е гневен противник на Борисов и поддържа месеци митинги против 10-годишното ръководство на експремиера, почнали през лятото на 2020 г. В последна сметка Борисов се отдръпна като министър председател през април поради възходящите антикорупционни митинги против него и неговата партия ГЕРБ, които упрекват Радев, че разделя нацията. 

Но краят на ръководството на Борисов и месеците на политическа невъзможност съответстваха с покачването на цените на силата и пандемията от COVID-19 в България, която е с най-ниския % на имунизация в Европейски Съюз, написа още изданието. 

Втората служебна администрация, назначена от Радев, откакто партиите провалиха следващия опит за сформиране на държавно управление в следствие от изборите през юли, беше остро подложена на критика за неприятното си справяне с епидемията. И двете краткотрайни администрации завоюваха социална поддръжка за разкритията за корупция, измами и неприятно ръководство при Борисов, което даде подтик на Радев. Членка както на НАТО, по този начин и на Европейския съюз, България е измъчвана от всеобща корупция след свалянето на комунизма преди повече от три десетилетия. Тя рутинно влиза в дъното на Европейски Съюз за усещания за корупция и независимост на медиите “, допълват от радиото. 

Deutsche Welle , с изключение на другото, отбелязва, че „ в предишното Радев се е опитвал да поддържа близки връзки с Русия, само че наподобява към този момент е обърнал визиите, че е про-руски претендент “. 

Euronews написа, че Радев е измежду най-големите критици на Бойко Борисов и е привлякъл доста българи, които са обезверени от политиците, които считат за корумпирани. Медията показва още, че „ партията на Радев „ Продължаваме промяната “ в този момент се надява да откри съдружни сътрудници, с цел да постави завършек на шестмесечната политическа невъзможност. България е изправена пред найтежката политическа рецесия от края на комунизма преди три десетилетия “. 

Европейската редакция на Politico отбелязва, че „ Радев беше главен последовател на антикорупционните митинги, стартирани предходната година против Борисов, който в последна сметка беше заставен да напусне властта предходната пролет на фона на рецесия на върховенството на закона, откакто доминираше в политиката на страната повече от десетилетие “. 

Al Jazeera отбелязва, че Радев е някогашен водач на изтребител на НАТО, който е учил известно време в американския военновъздушен лицей в Алабама и е заречен да резервира мястото на България в Западния алианс, в случай че бъде избран отново, само че в това време медията отбелязва, че той „ упорства за прагматични връзки с Русия и споделя, че глобите против Москва би трябвало да бъдат отстранени “. 

Анадолската организация “ отбелязва, че на изборите преди седмица в Турция са пуснати 90 хиляди гласа на българските избори, а на втория тур на президентския избор - едвам към 23 хиляди, които са пуснати в 58 изборни секции в югоизточната ни съседка. 

Източник: Агенция " Фокус "  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР